Projekt: FreeTrack - A Prototípus

Két olyan játékkal is játszom jelenleg ami szerintem brutálisan jó lenne az Oculus Rift-tel. Mivel sajnos még nem jelent meg (a jelenlegi időpont 2016Q1), ezt egyelőre hanyagolnom kell. Mindeközben youtube-on felfigyeltem rá hogy egy csomó let’s play videóban a kamera mozgása totál reális, legalábbis mintha valamilyen VR eszközzel nyomnák. Mint kiderült, egy úgynevezett head tracker-t használnak, amely pontosan követi a fejmozgásukat, általában valamilyen infravörös led/szenzor kombinációval.

A piacon a legnagyobb név jelenleg a consumer grade head tracker kategóriában a NaturalPoint cég TrackIR nevű kütyüje. Többféle csomagban megvásárolható, kiforrot, megbízhatóan működő eszközről van szó (az internet szerint). Az egyetlen probléma vele, a horribilis ára. Ahhoz képest, hogy mennyire low-tech dologról van szó, alsó hangon 50000 Ft, szerintem elfogadhatatlan.

Szerencsére vannak alternatívák, például a FreeTrack. Ez gyakorlatilag egy ingyenes szoftver, plusz egy leírás, hogy hogyan készíthetsz magadnak pár infra ledből és egy webkamerából head tracker-t, lényegesen olcsóbban. Gondoltam miért ne. Ugorjunk neki.

Első körben szükség lesz egy webkamerára. Javasolt nem az “elsődleges” kameránkat használni, mert nagy valószínűséggel szét lesz barmolva. Hogy miért? Mert ki kell (nem muszáj, de nagyon ajánlott) belőle szenvedni az infra szűrőt. Ilyen szűrő szinte minden webkamerában van, de hogy hogy kell kiszedni az minden esetben változó, érdemes a freetrack oldalán először informálódni. Én egy régi Logitech C110 kamerát kaptam szét.

[![](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/1.jpg)](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/1.jpg)
A képen bekeretezett lencsét lecsavarva és a hátára fordítva, előtűnik ennek a típusnak az infra szűrője, amely sajnos ragasztva / fixen van. Csak úgy tudtam kiszedni, hogy szó szerint kitörtem a helyéről, de nagyon bonyolult nem volt.
[![](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/2.jpg)](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/2.jpg)
[![](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/3.jpg)](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/3.jpg)
Az infra szűrő eltávolítása után, gondoltam megnézem mennyit is számított a szűrő, egy távirányítóval. Ugye a legtöbb digitális kamerával látható picit a távirányítók infrafénye. Na most a szűrő nélkül, minden távirányító olyan mint egy reflektor 😀
[![](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/4.jpg)](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/4.jpg)
Miután ez megvolt, elugrottam kedven elektronikai boltomba (Soproniaknak: A Kántor-hoz :D), hogy szerezzek magamnak pár infra ledet. Az egyetlen típus raktáron az L53F3C volt, amely nem tökéletes (túlságosan fókuszált a fénye), de megteszi. Egy pillantás a datasheet-re, és máris látszott, hogy elemes meghajtáshoz pont megfelelő, úgyhogy irány haza.

Az infra ledeket, egymáshoz képest egy adott 3D mintában kell rögzíteni, hogy a kamera követni tudja a mozgásokat. Hogy ez hogy néz ki az megtalálható a freetrack honlapon, vagy a szoftverben, Mivel ez még csak egy első teszt verzió, én nekiestem egy pizzásdoboz tetejének 🙂

[![](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/5.jpg)](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/5.jpg)
[![](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/6.jpg)](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/6.jpg)
A led-eket simán csak pillanatragasztóval rögzítettem
[![](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/7.jpg)](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/7.jpg)
Ezután következett az áramellátás kérdése. Először arra gondoltam esetleg valamilyen tápegységből (esetleg a PC egyik 5V-ja) hozok fel áramot, de aztán a teszt erejéig az elemes verzió mellett döntöttem. A LED-ek datasheet-je és a felhasznált áramforrás függvényében, van egy jó kis varázsló amely pontosan megmondja hogy érdemes kötni a ledeket és adott esetben van-e szükség valamilyen ellenállásra. Ez alapján nálam sorban vannak a LED-ek, és az egész dolog sima ceruzaelemekkel (AA) van meghajtva.
[![](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/8.jpg)](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/8.jpg)
[![](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/9.jpg)](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/9.jpg)
A következő probléma a LED-ek fókuszáltsága. Eredetileg ugye ez nem rossz dolog, mert egy relatíve szűk sugárban (ennél a típusnál 30°) erősebb a fény. Nekünk viszont az kell hogy a LED akkor is fényes legyen, ha elfordítjuk a fejünk. Kell valamilyen diffúzor.

Erre a problémára nevetségesen egyszerű megoldást találtam, a LED-ek elé / köré raktam egy kis darab papír kéztörlőt, amely több mint megfelelően ellátja ezt a feladatot. Szépen egyenletesen szétszórja a LED fényét.

[![](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/10.jpg)](http://hello-innerpeace-219.qsandbox.com/wp-content/uploads/2015/07/10.jpg)
Szépen összeraktam az egészet, rögzítettem a lelógó kábeleket némi “szigszalaggal”, és előkészítettem a gépet az első teszt-re.

Első körben a freetrack alkalmazás

Némi állítgatás után, meglepően jól működik. Itt még nincs felnyomva az érzékenység, úgyhogy a kitérés nem teljes, minden irány működik.

A sikeres teszten fellelkesedve, gondoltam egy gyors körülnézést megejtek Euro Truck Simulator-ban is.

Azt kell mondjam sokkal jobban működik mint reméltem, pedig ez még csak egy lötyögő, nehéz, teszt darab, kartonpapírból. Már nézegetem miből lehetne csinálni valamilyen stabilabb verziót, de ha minden kötél szakadna, már ezzel a verzióval is lehetne simán játszani, csak valahogy rögzítenem kell a headsetemre.